Most, hogy a méltatlanul túlértékelt The Revenant-tal kapcsolatban az is felmerült, hogy a szintén méltatlanul túlértékelt Leonardo DiCaprio Oscar-t kap egy jellegtelen alakításért, úgy éreztem, tennem kell valamit az ellenpontozásért.:) Jöjjön tehát egy valóban jó film és egy valóban megérdemelt férfi főszereplő Oscar.

A There Will Be Blood nem könnyű, de az első másodperctől kezdve az utolsóig fogva tart, nem ereszt el. És elegánsan szűkszavú, nem magyaráz, és morális feloldozást sem ad. A film zenéje és a képei is zseniálisak, a legzseniálisabb azonban Daniel Day-Lewis, és itt nyer értelmet a Revenant-tal való párhuzamba állítás. Leonardo DiCaprio kúszik, habzó szájjal szenved, küzd, de ha meglátjuk a Vérző olaj kezdő képsoraiban Daniel Day-Lewist, ahogy valóban kúszik, szenved és küzd, már csak röhögni tudunk az előbbi "teljesítményen".

 

There Will Be Blood - Opening Scene (HD) from K7vn on Vimeo.

A Vérző olaj (nagyon rossz magyarítás!) témájában talán az Éjjeli féreghez hasonlítható. Mindkét film a self-made man-ről szól, az Amerikai Álom működtetőjéről, és mindkét film brutálisan ábrázolja a valódi természetét. A Vérző olaj azonban emellett egy grandiózus eposz egy új világ születéséről, a film zseniális még abban is, hogy egyetlen ember világán keresztül képes ezt ilyen szépen megvalósítani.

Daniel Day-Lewis pedig olyan mélységet ad a karakternek, amilyet nem nagyon láttam még filmben. Nem változik, de mégis változik, annyira életszerű a fejlődése, és annyira érdekes az átalakulása, hogy szinte megbűvöl. A film végére az elején látott csodálnivaló küzdőszellemmel és azért valamennyi emberséggel is megáldott karakter sátánivá válik megjelenésében és tetteiben is. Nehéz azonban a gonoszságot tetten érni, mert a gyerekeken kívül nincs szimpatikus szereplője a filmnek. Az ellenpár Eli Sunday (Paul Dano - szintén nagyon jó alakítás!) gyáva, képmutató és nem kevésbé erőszakos, mint Daniel Plainview, akinek az ereje kíméletlensége mellett is vonzóvá tudja őt tenni, ellentétben a prédikátorral. Kettejük küzdelme olyan véget ér, amit eleinte nem is értettem és most is csak elgondolkozni tudok rajta, pontosan értelmezni nem.:)

Egy szó mint száz, ez a film tökéletes, és bár tényleg nem szórakoztató a szó köznapi értelmében, annyi rétege van, hogy minél többször látja az ember, annál jobban élvezi.:)

A bejegyzés trackback címe:

https://ernoci.blog.hu/api/trackback/id/tr498286248

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása