A hülyeségről

2012.02.29. 16:52

Van ez a cikk az origón, hogyaszongya. Ebből a cikkből megtudhatjuk, hogy a drága jó tűcsereprogram vezetőt érdekli, miért nézik le a heroinistákat a speedesek, és azt is megtudhatjuk, hogy az empé hasonló tüneteket idéz elő, mint az amfetaminok. A kommentelők pedig felháborodnak, és a tűcserét tüneti kezelésnek nevezik, amit meg kéne szüntetni.

 

Hadd írjak ehhez pár dolgot, bár a kutya nem fogja elolvasni. Egyrészt. A heroinistáknál csak egy emberfajtát néznek le jobban, és az az alkoholista. Ez azért van, mert ez a két szer rendelkezik a legbrutálisabb butító, lecsúsztató hatással, és a személyiségben is jelentős változásokat okoznak mindössze pár hónap alatt. Egy ismerősöm ősszel még szexi, vonzó, kedves fiatalember volt, mostanra a metadonnak köszönhetően (államilag támogatott, ingyenesen igénybevehető szer ez kéremszépen, csak kitartóan akarni kell bekerülni a programba) egy taszító, beteges nevetésű, elbutult sunnyogó szarember lett belőle. Tehát, amint látjuk, az állam a két legkártékonyabb kábítószert adja legálisan a lakosságnak. Ugyan a metadont bonyolultabb beszerezni, mint a 150 ft-os vodkát, és a tűhasználatnak is vannak plusz veszélyei, amik szájon át nem jelentkeznek (nagy a baktériumfertőzés veszélye a betegségek terjedésén túl, aki nem figyel mániákusan a higiéniára, azt biztos elkapja párszor valami magas lázas-rosszullevős kórság, másrészt a vénákat sem erre találták ki eredetileg), az eredmény lényegében ugyanaz. Elbutult, csökött memóriájú, lassú agyú, személyiségzavaros emberek. Az alkohol ugyan talán jobban hat a személyiségre (komoly agresszivitást, instabil személyiséget okoz a pár hetes használat is már), a metadon pedig az intelligenciára, végeredményben a veszélyességük és a rászokás esélye is ugyanaz. Az állami támogatás okát nem tudom, nem értem, talán gazdasági természetű, de tény, hogy ezek a legkártékonyabb drogok. Úgyhogy csak lassan ítélkezzen az, aki hétvégén elmegy berúgni, mert ezzel sokkal jobban butítja és öli magát, mint aki speedet szúr.

 

Másrészt, az empét minden igényesebb metamfetamin-használó kártékony szarnak tartja, hiába kerül feleannyiba. Ellenőrizhetetlen a tartalma, és a hatása is teljesen más. A váltás oka az olcsóságon kívül az lehet, h a metamfetamint sokkal nehezebb beszerezni, empét meg minden utcasarkon kaphatsz szinte. Akinek mindegy, csak tű legyen és ártson, annak ez komoly indok. Pedig mégegyszer: a hatása kb. annyiban hasonlítható a metamfetaminéhoz, amennyire mondjuk a red bullé a zöld teáéhoz.

 

Harmadszor. Én személy szerint a tűcsere megszüntetését nevezném struccpolitikának. Hepatitis- és AIDS-járványt (nem túlzás a szó) idézne elő. Aki járt már tűcserében, az tudja, hogy szinte mindig vannak benne, nem ritkán pedig tömve van. Ilyen mennyiségű szerhasználóval komoly veszélyeket hordozna magában, ha megszüntetnék. Az embertömeg oka pedig tulajdonképpen örvendetes, mert ezek az emberek általában nem isznak, tehát a legocsmányabb cuccot felváltotta egy talán kevésbé ocsmány, már ha a speedfogyasztókat tekintjük. Mert az emberek mindig fogyasztottak és fogyasztani is fognak drogokat, egy ismerősöm szerint "a kétéves gyerek is azért pörög, hogy elszédüljön". Ezt képtelenség kiiktatni, megakadályozni. De ha megpróbálunk arról gondoskodni, hogy mondjuk a programozó matematikus ne kapjon HIV-fertőzést, mert szereti a tűt (direkt azért ezt a szakmát mondtam, mert ilyet ismerek), akkor esetleg értékes embereket kímélünk meg az enyészettől. (Mellesleg, Erdős Pál matematikus élete nagy részében amfetamin-függő volt...)

 

Utóirat: soha nem szúrtam semmit, természetellenes, káros szokásnak tartom, ezt azért fontosnak tartottam megjegyezni, mielőtt az a gyanú merülne fel bárkiben, hogy magamat védem.:) A hülyeségről pedig: nem ártana, ha addiktológián ill. tűcserében olyanok dolgoznának, akik értenek is ahhoz, amiről beszélnek...

Szerző: Ernoke

Szólj hozzá!

Címkék: cucc

A bejegyzés trackback címe:

https://ernoci.blog.hu/api/trackback/id/tr244226214

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása