TOP5 sorozatgyilkosos film

2011.09.06. 13:04

5.

A bárányok hallgatnak (1991)
 
Ezt mindenki ismeri, ezért csak annyit írok róla, hogy nagyon szerettem Jodie Foster karakterét benne (hihetetlenül érzékeny és nőies, pont ilyet játszott a Kapcsolatban is), és az is tetszett, hogy valós gyilkosokról mintáztak. (Ed Gein úgy általában, Ted Bundy a gipszes módszer miatt).

 

4.

Psycho (1960)

Ezt is ismeri mindenki. Amiért felkerült a listára, az az örökérvényűsége miatt van. 50 éve készült, mégis borzongató ma is, a zenéje és a felépítése, jelenetei is műfajteremtős-másolósak lettek. Ed Gain itt is befigyel.

 

3.

A lepkegyűjtő (1965) 

Ezt viszont már nem hiszem, hogy sokan ismernék, bár nem szorosan vett sorozatgyilkosos, csak az első lépés megtételéről szól. Freddie, a szociálisan alkalmatlan, kapcsolatteremtésre képtelen banktisztviselő és lepkegyűjtő elrabol és hónapokig fogva tart egy fiatal lányt ugyanúgy, ahogy a lepkéket dobozba zárja és kifeszíti. Brutális film, elsősorban a főszereplő torz, sivár, elidegenedett személyisége miatt. Ritka nyomasztó a karakter, plusz a film felveszi a versenyt a könyvvel is, ami szintén ritka. Szóval, elismerésre méltó az egész úgy, ahogy van.

 

2.

Parfüm - Egy gyilkos története (2006)

Ez mennyire baszott jó film, szép és precíz a sorozatgyilkossá válás folyamatának és Grenouille személyiségének az ábrázolása is (születésétől fogva fájóan elszigetelt, érzelmi kötődésre képtelen, mintha előre meg lenne írva a sorsa). Plusz, telis-tele van vizuális finomságokkal, és a zenéje is gyönyörű. Ez is méltó a könyvhöz.

 

1.

Kamerales (1960)

Sorozatgyilkosos filmben megkérdőjelezhetetlenül, abszolúte az első. Baromi jó a zenéje, gyönyörűek a színei, önmagukra sokszorosan visszautaló jelképekkel van tele, Karlheinz Böhm pedig fantasztikus karakter (még egyszer le ne írjam ezt a szót). Sajnos nem találtam róla könnyen érthető kritikát, talán ez a legjobb. Felesleges róla többet írni a béna kifejezőkészségemmel, egy hasonló témájú film sem ér fel hozzá.

 

A bejegyzés trackback címe:

https://ernoci.blog.hu/api/trackback/id/tr743206398

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása